Steg mot tillit
2019-02-18Efter en kort paus med energishots är det dags för Katarina Billing att äntra scenen. Som leg psykolog, journalist och författare till boken "Steg mot tillit" ska hon nu dela med sig av sina kunskaper kring just tillit.
– Tillit är grunden till alla relationer vi har. För er executive assistants är det väl mammas gata, att slå in öppna dörrar, inleder hon.
Vad består tillit av och hur skapar vi det? Det är de frågorna hon tänker utgå ifrån.
Enligt Katarina Billing, som tittat på den forskning som finns, är tillit ett relationellt klister och kan kallas "Nordens guld", eftersom tilliten generellt är hög i Norden, bland annat tack vare demokrati och att vi varit homogena genom tiderna.
– Tillit är mysigt men ger också socialt kapital, reda pengar, understryker hon.
Forskningen visar bland annat att tillit får oss att bli lyckligare, friskare, mer engagerade. Tillit:
- skär genom komplexitet
- skapar välmående
- ökar lärandet
Men hur gör man då, hur skapar man tillit?
När man rekryterar väljer man ofta utifrån likhet, för då känner man tillit - men det gör inte att man utmanar sig. Dagens komplexitet kräver mångfald.
Fundera litet över: Vilka handlingar skapar tillit hos dig? Tänk på någon som du känner tillit till i ett jobbsammanhang - vad har hen och/eller du gjort för att skapa tillit er emellan?
Grundförutsättningar för tillit är tid, ett gemensamt och utmanande mål och ett beroende.
Katarina beskriver tillitsprincipen som ett förhållningssätt. "Jag känner tillit till dig tills du har bevisat motsatsen", det är en anknytningsprincip.
Hon understryker dessutom vikten av att göra det man har sagt att man ska göra, att leverera och att kommunicera, särskilt om du inte kan leverera.
Tillit kan vara litet motsägelsefullt, menar Katarina Billing. Vi beter oss nämligen inte alltid som vi intuitivt vet skapar tillit, det händer att vi använder oss av nödlögner fast vi själva inte vill bli bemötta med lögner.
– Forskarna tror att vi tar till lögner för att skydda oss, för att inte framstå som misslyckade, som en människa som inte leverera, som man inte kan lita på - och då handlar vi ju i själva verket kontraproduktivt, säger hon.
Tillit kan till och med ses som en matematisk formel:
K + R + Ö delat med S=T (Kompetens, reliabiliet och öppenhet delat med självfokus är lika med tillit)
– Var uppmärksam på ditt självfokus. Tar du för mycket plats och har för hög svansföring så känner folk inte tillit till din kompetens, påpekar hon och beskriver också tillit ur ett genusperspektiv.
Hennes avslutande råd är:
- kommunicera - öppenhet och lyssnande
- var personlig, visa sårbarhet och felbarhet
- dela information
- involvera och be om feedback
- ta upp svårigheter och hantera konflikter direkt
- visa uppskattning för beteenden du vill främja
- var lösnings- och möjlighetsorienterad
Nu vankas det lunch, aktiviteter med våra partners och minglande!