10.00Välkommen till Forum Säkerhetsskydd!
Dagens värd och moderator Charlie Söderberg öppnar konferensen och hälsar alla välkomna.
10.10En värld i förändring
Forum Säkerhetsskydds inledningstalare är Sveriges förra utrikesminister Ann Linde. I en tid av snabba politiska omvälvningar och större global osäkerhet än på länge är det avgörande att förstå de drivkrafter som formar vår värld. Ann Linde, med mer än 30 års erfarenhet av internationell politik, ger en spaning som hjälper oss att överblicka och tolka det drastiska som sker i vår omvärld.
10.50Länsstyrelsens roll i det nationella säkerhetsskyddet - utmaningar och ansvar
Länsstyrelserna har en central roll i Sveriges totalförsvar och säkerhetsskydd, särskilt i kris- och höjd beredskap. Men vad innebär detta i praktiken? Här ger Hallands landshövding Anders Thornberg en bild av:
- Länsstyrelsens uppdrag inom säkerhetsskydd – tillsyn, stöd och samordning
- Samspelet med myndigheter och näringsliv – hur säkerställs robusthet och motståndskraft?
- Hotbild och sårbarheter – cyberhot, insiderproblematik och hybridkrigföring
- Framtidsperspektiv – vilka är de största utmaningarna framåt?
11.25Kort paus
11.45Hotet från Kina - vad ska vi vara oroliga för?
Utgör Kina ett hot mot Sverige? Borde vi vara oroliga för vad Kina är intresserat av? Kinaexperten Kristina Sandklef ger oss en bild av vad Kina har för drivkrafter och hur landet kan utgöra ett hot mot svenska företag och Sverige - lite i skuggan av andra världshändelser.
12.20Lunch
13.20Så påverkar omvärldsläget en av Sveriges största hamnar
En verksamhet som påverkats på bredden av omvärldsläget är Stockholms hamnar. På kort tid har förutsättningarna ur perspektiv som varuförsörjning, beredskap, samverkan och försvarsförmåga aktualiserats, förändrats och satts på prov. Kraven skärps löpande och tillsynsverksamheten är allt mer närvarande. Johan Dahlman, hamnskyddschef, sjöfartsskyddschef, säkerhetschef och säkerhetsskyddschef hos Stockholms hamnar, ger sitt perspektiv ur en verksamhet i gränslandet mellan civila och militära behov.
14.00Hur bygger man upp samverkan - på riktigt?
Samverkan – ett enkelt ord men kanske inte helt enkelt skapa! Samverkan har lyfts fram som en sann framgångsfaktor på alla konferenser genom åren – men hur kan den se ut? Hur kan den bli verklighet?
Ett konkret och aktuellt exempel är Samverkan Stockholmsregionen (SSR), med 37 aktörer, vars målbild är att tillsammans skapa trygghet, säkerhet och effektiv hantering av samhällsstörningar i regionen - i vardag, kris och höjd beredskap. Anders Fridborg, samordningschef sedan mars i år, beskriver hur samverkan och erfarenhetsutbytet går det till. Fungerar det verkligen i praktiken? Hur och med vilka tecknas avtal? Vad kan andra lära av SSRs arbete?
14.40Eftermiddagskaffe
15.10Tillsynen ur säkerhetsskyddschefens perspektiv
- Hur går samordningen till mellan tillsynsmyndigheter?
- Hur upplever säkerhetsskyddschefer detta?
- Är vi så bra i Sverige att det enda som går att anmärka på är registerkontrollen och säkerhetsskyddschefens placering i organisationen – eller är det enklast att utfärda sanktionsavgifter på detta eftersom det går att mäta på ett mer konkret sätt?
Det har åter blivit dags att belysa tillsynen inom säkerhetsskyddsarbetet. Här möts några säkerhetsskyddschefer för att diskutera hur de upplever tillsynsarbetet.
15.35Programpunkt presenteras inom kort
16.30Summering och after conference
Konferensen summeras och avslutas med "after conference", mingel med dryck, tilltugg och viktigt nätverkande.
Med reservation för eventuella ändringar!