Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Forum Säkerhetsskydd

– en mötesplats för dig som arbetar med säkerhetsskydd

Forum Säkerhetsskydd

Forum Säkerhetsskydd 2025

Forum Säkerhetsskydd är en mötesplats för dig som arbetar med – eller ska arbeta med – säkerhetsskydd i såväl offentlig som privat sektor och också ett ypperligt tillfälle till erfarenhetsutbyte.

Planering inför 2025 års konferens pågår.

Det blir den sjunde omgången av den populära konferensen som har fullt fokus på systematiskt säkerhetsskyddsarbete! Vi får en aktuell och relevant uppdatering och våra experter fortsätter att belysa hur man bygger säkerhetsskydd på riktigt och delar också med sig av konkreta tips för arbetet.

Forum Säkerhetsskydds syfte är att fortsätta sprida kunskap och dela erfarenheter som hjälper organisationer att bedriva ett kvalitativt och systematiskt säkerhetsskyddsarbete, som uppfyller gällande författningskrav och är anpassat utifrån respektive verksamhets behov och förutsättningar.

På programmet på Forum Säkerhetsskydd i november 2024 märktes bland annat:

  • Analysdrivet arbetssätt en framgångsfaktor Anders Henningsson, Fortifikationsverket
  • Säkerhetsprövningsintervjun - så gör Svenska kraftnät Lech Malko och Per-Eric Sjövall
  • Säkerhetsskydd i stora infrastrukturprojekt - Jonas Bodin
  • Säkerhetsskydd i en stor internationell koncern som Vattenfall - Anneli Björnsson Forslund, Erik Wiskär och Tony Nilsson Johansson
  • Förvandla disruption till en konkurrensfördel - Amer Mohammed

Konferensen genomförs i samarbete med Ramboll och Phenox Group.

Planeringen av nästa konferens pågår som bäst och programmet kommer att publiceras här på hemsidan allt eftersom det börjar bli klart, så håll utkik!

Nedan ser du hur programmet såg ut vid den välbesökta konferensen som genomfördes för en tid sedan.

 

Nedan syns programmet för Forum Säkerhetsskydd i november 2024.

10.00Välkommen till Forum Säkerhetsskydd!

Dagens värd och moderator Charlie Söderberg öppnar konferensen och hälsar alla välkomna.

10.10Omvärldspolitisk spaning

Vår omvärld är nu mer dynamisk, oviss och kanske farligare än på länge. Det handlar om att Donald Trump snart är tillbaka i Vita Huset, det handlar om att kriget i Ukraina går in på sitt tredje år och det handlar om accelererande klimatförändringar. Vad ska man göra i en oviss värld? Peter Haldén, docent i statsvetenskap och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, ger oss en omvärldspolitisk spaning och tips på strategier.

10.45Analysdrivet arbetssätt - en framgångsfaktor

Den pågående tillväxten innebär att Fortifikationsverket bygger och förvaltar fler fastigheter än på mycket länge. Att skydda allt lika mycket går inte, eftersom skyddsvärdena varierar. Fortifikationsverkets säkerhetsskyddschef, Anders Henningsson, berättar här om det utvecklingsarbete som bedrivs sedan ett år tillbaka, det ”analysdrivna arbetssättet”.

Grunden för arbetet är bra säkerhetsskyddsanalyser. Det handlar inte bara om ett bra säkerhetsskydd utan om en precision i analyser och tydliga prioriteringar. Utan denna precision finns det en risk att takten i att bygga försvarsförmåga bromsas. Ibland behöver myndigheten ökat fokus på sina högsta skyddsvärden och ibland mindre fokus på verksamhet som inte direkt påverkar Sveriges säkerhet.

Anders Henningsson ger exempel på just detta, som att ha säkerhetsskyddsavtal där de behövs, riktade utbildningsinsatser där de ger mest effekt och kontroller av entreprenörer som hanterar den mest kritiska verksamheten. Regelverket ger inte svar på komplexa frågeställningar, där krävs resonemang och analys för att komma framåt.

11.25Kort paus

11.45Säkerhetsskydd i infrastrukturprojekt

Hur skyddas en byggnad? Vilka utmaningar finns i de stora infrastrukturprojekten och hur förbereder man sig inför ett säkerhetsskyddat projekt? Detta beskriver Jonas Bodin, säkerhetskonsult och projektledare vid Phenox Group. Han har i många år bland annat arbetat med informationssäkerhetsfrågor i byggprojekt med höga säkerhetskrav och delar här med sig av sina erfarenheter och lärdomar.

12.30Lunch

13.30 Säkerhetsskyddsarbetet i en stor internationell koncern

Vattenfall en av Europas största producenter och återförsäljare av el och värme. Moderbolaget, Vattenfall AB, är helägt av svenska staten och har sitt huvudkontor i Solna. Huvudmarknader är Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien. Bolaget, som har 19 000 medarbetare, har i mer än 100 år "elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat sättet att leva genom innovation och samarbete."

Hur hanteras säkerhetsskyddet i ett sådant stort statligt bolag - som dessutom är en vinstdrivande koncern? Vi välkomnar Anneli Björnsson Forslund, Erik Wiskär och Tony Nilsson Johansson från Vattenfall. De ger oss en överblick över Vattenfall som bolag men lyfter också fram:

•    Fördelarna med säkerhetsskyddslagstiftningen
•    Utmaningarna med säkerhetsskyddslagstiftningen

14.15Eftermiddagskaffe

14.45Säkerhetsprövningsintervjun - så gör Svenska kraftnät

Säkerhetsprövningsintervjun kan vara en utmaning – men rätt utförd ger den resultat! Här får du veta mer om Svenska kraftnäts säkerhetsprövningsprocess och hur myndigheten arbetar med avslag. Lech Malko, som arbetar praktiskt med personalsäkerhet och säkerhetsprövningsintervjuer, och Per-Erik Sjövall som tidigare varit säkerhetsskyddschef på Samhall, delar med sig av sina erfarenheter.

15.15Förvandla disruption till en konkurrensfördel

AI innebär starten på ett nytt kapitel för samhället, företagen och individen. Den nya tekniken kommer att kraftigt omforma beteenden och skapa möjligheter för mer och större affärer – och ett nytt samhälle. Amer Mohammed, drivkraften bakom bland annat Stena Lines omfattande investeringar i AI och digital omvandling, visar hur vi kan dra nytta av avancerade teknologier för att växa vår verksamhet och förbli relevanta och konkurrenskraftiga.

16.00Summering och after conference

Konferensen summeras och avslutas med "after conference", mingel med dryck, tilltugg och viktigt nätverkande.

Med reservation för eventuella ändringar!

Fakta

Tid och plats

Forum Säkerhetsskydd äger rum hösten 2025 med start kl 10.00 i centrala Stockholm.

Deltagare

Forum Säkerhetsskydd är en mötesplats för dig som arbetar med – eller ska arbeta med – säkerhetsskydd i såväl offentlig som privat sektor.

Konferensavgift

6 200 kr kronor exkl. moms. I priset ingår också för- och eftermiddagskaffe och lunch samt mingel efter konferensen.

Bokning

08-600 62 00 eller mejla konferens@foretagsuniversitetet.se. Det är kostnadsfritt att avboka sig fram till tre veckor före konferensen. Därefter debiteras 25 % fram till en vecka före konferensen. Vid senare avbokningar debiteras fullt pris.

Hotell

För dig som deltar på Forum Säkerhetsskydd erbjuder vi specialpris på två fina hotell nära kurslokalen: Nordic Light Hotel: boka på nordiclighthotel.com och ange bokningskod "FUN-deltagare" eller Clarion Hotel Sign: ring 08-676 98 00 eller mejla till cl.sign@choice.se och uppge avtalsnummer CH2005318.