Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Vidgade Vyer

Skapa motståndskraft i tider av förändring

2023-06-16 Katarina Parneby

Alla talar om "resiliens" - och kanske är det viktigare än någonsin att kunna stå stark när omvärlden känns osäker och förändringstaken är hög.

Katarina Blom föreläser internationellt om hjärnans funktioner och särskilt om lycka. Ibland, och särskilt i tider av osäkerhet, kan hjärnan vara kontraproduktiv när det gäller att skapa lycka. Vad kan man göra åt det? Här får du ta del av råd för att stå starkare när mycket förändras i vår närhet.

Katarina är kändis i USA där hon har ett tv-program som ses av miljoner människor. Programmet handlar om "dö-städning" av alla ämnen! Och hon älskar att sprida sitt ämne, psykologi! "The gentle art of swedish death cleaning." Det handlar inte bara om röran i huset, utan också röran i det inre. 

Vad gör människor egentligen, de som är duktiga på att klara av svåra situationer? Katarina gick igenom hur vi människor uppfattar saker i vår omgivning, hur hjärnan fungerar.

Hjärnan fokuserar på det som inte fungerar det som är bristfälligt, även om det mesta faktiskt fungerar finfint. Hjärnan har ett negativt filter. Vi blir mer ledsna av att förlora 50 kronor, än glada över att vinna 50 kronor. 

"Hjärnan fungerar som ett kardborreband för negativa upplevelser, men som teflon för positiva."

Vad ska vi då göra? 

Positiva känslor påverkar hur vi tänker och agerar. När vi själva är trygga och mår bra har vi lättare att tänka nya tankar, vara sociala, blir vi villigare att göra saker på nytt sätt, lär oss mer. 

Resiliens handlar om hur väl vi lyckas göra en positiv anpassning till en utmanande situation. 

Tilltro till den egna förmågan. En tilltro som man erövrar genom erfarenheter, reflektion över hur man hanterat svårigheter. 

Fysiskt hälsa är även här en viktig parameter. Känner du dig stressad? Ta en micropaus. Gör en andningsövning. Även om det tar emot och inte är skönt! Tolerera känslan av stress, men agera inte. 

Att känna att man inte är ensam är minst lika viktigt. Det sociala stödet. Vilket är ditt lyckligaste minne? Ofta involverar det en annan person. Vår sociala hälsa påverkar vår fysiska hälsa i hög grad! Trygga relationer och tillit bygger resiliens!

Ljus framtid, att ha hopp om vad som händer i framtiden. Och att vi hjälps åt att hålla den känsla levande. 

Hur ska vi då tänka på jobbet, hur lyfter vi de här olika delarna? Vilka beteenden främjar resiliens? Det kan vara att bryta ner stora mål i mindre, att ta en micropaus, att fika med kollegorna, lyfta frågan ofta i gruppen. Vad har vi redan gjort för att stärka vår resiliens?!

ABC

Aktiverare. Där är vi ofta. Vi tjatar. Inte alltid det bästa. 

Beteende. Bekräfta svåra känslor, erbjud dig att hjälpa. 

Konsekvens. Det vi uppmuntrar kommer att fortsätta. 

20230616_093912