Sant, falskt eller mittemellan - så värderar du information
2022-06-15Emma Frans är forskare, författare och en ofta sedd expert i tv. Hon har skrivit mycket om sanningsbegreppet och här berättar hon om hur vi värderar källor och forskningsmetoder i en tid när vi översköljs av information och desinformation, en företeelse som också drabbar yrkeslivet.
Hur vet man egentligen vad som är sant eller falskt? Hur kan vetenskapen hjälpa oss med detta? Emma Frans guidar oss genom sanning och fake news.
Tyckande sprider sig fort. En nyhetsnotis blir snabbt en sanning. Och myter lever vidare. Detta är ett stort problem i världen. Lögner blir helt plötsligt "alternativa fakta" som om att det finns olika typer av fakta. Fake news har blivit ett begrepp. Ofta finns ett korn av sanning av något slag i bakgrunden, men har överdrivits till helt felaktiga proportioner. Och rättningar som kommer får inte genomslag alls.
Emmas första bok heter Larmrapporten och handlar om alla de "larm" som kommer om mat och hälsa. Media använder sig av larmrubriker om risker där det finns väldigt lite fakta som grund. Den här typen av tillspetsade rubriker riskerar att undergräva förtroende för forskningen, och det är allvarligt. Tänk på att du inte får en representativ bild av helheten när du tar del av medieinslag. Det är urval och tolkningar vi serveras.
Om vi går till den mest aktuella frågan, Covid 19. Vi har inte bara en pandemi, utan också en infodemi! Och båda delar lever vidare i världen. Stor spridning av desinformation, där man spelar på människors oro. Konspirationsteorier sprids snabbt. Man ser samband som inte finns.
Infodemin är här för att stanna. Den stora frågan är ; Finns det ett vaccin?
Lär dig att skilja på information och trams med ett vetenskapligt förhållningssätt.
- Källkritik
- Försök hitta orginalkällan. Det är lätt att det blir "visklek".
- Finns intressekonflikter? Tjänar någon på det som sägs? Pengar eller makt?
- Källtillit
- Hitta källor du kan lita på, vi kan inte veta allt själva.
- T.ex. hälsokriser: WHO, Folkhälsomyndigheten, Forskare som Hans Rosling
- Hitta källor du kan lita på, vi kan inte veta allt själva.
- Självkritik
- Påminn dig själv om att du påverkas av dina känslor och erfarenheter. Ställ dig frågan, vad kan få mig att ändra uppfattning? Om svaret är inget, så kanske du är lite för tvärsäker och ska fundera en vända till.
- Grupptänkande är starkt. Vi är alla rädda att bli utanför, vilket kan betyda att vi håller med istället för att tänka till.
Sammanfattning:
- Infodemin är här för att stanna
- Välj dina källor med omsorg
- Var kritisk men lita på trovärdig info
- Stå ut med ovissheten när det inte finns säkra svar
- Rikta den kritiska blicken inåt
- Fundera på vilka som påverkar dig! Våga stå för den fakta du har!
Titti: Men hur kan vi vända infodemin?
Emma: Vi befinner oss i en social pubertet. Vi kommer att lära oss med tiden. I en demokrati är vi alla måltavlor för desinformation, och måste lära oss att hantera det. Bygg förtroende och tillit!
Titti: När blir du själv orolig för att du fått desinformation?
Emma: När det låter lite bra för att vara sant! :-)