Kungligt uppdrag - Margareta Thorgren
2017-03-09Margareta Thorgren är informationschef vid Kungliga Hovstaterna och har därmed ett av kommunikationsbranschens mest utmanande jobb. För att hantera det stora intresset kring kungafamiljen krävs en väl avvägd balans mellan öppenhet och diskretion. En väg att uppnå detta är de tio strategiska vägval som hovet har gjort i sin kommunikation. Det handlar om bland annat tonalitet, prioriteringar och att alltid inkludera media aspekten vid evenemang. Tilde samtalar med Margareta om rollen och utmaningarna.
Arbetar med kungafamiljerna, det är ju fler familjer nu för tiden. Jag ansvarar för en informationsstab på 7 personer. Men till det kommer också många människor som planerar verksamheten och vi samverkar. Utmaningen är att hålla på hemlig information men samtidigt vara öppen och transparent. Veta skillnaden mellan personlig och privat.
Jag har jobbat med kommunikation i många olika branscher under lång tid. Så ringde en headhunter som undrade om jag ville försöka...
(VA har du fem barn?! Inte konstigt att du kan hantera kungafamiljen då. Tilde kommenterar.)
Största krisen i karriären?
Griskrisen 2009. Jag arbetade på Scan. Uppdrag granskning lyfte grisas situation på en gård. Vi fick hantera, det går ju inte att försvara. Minimera skadan för företaget men med medborgarna i fokus. En kris är en svår process, det går inte att stoppa eller låtsas som inget. Man måste ta tag i saken.
Utmaningar i nutid?
Prins Carl Philip och Sofia, förlovningen. Mer jobb än man kan tro. När prinsessorna förlovade sig hanterades det med inspelade inlägg. Första gången det var en presskonferens och direktsändning på slottet på många, många år.
Utmaningen är ofta att lyfta fram det viktiga kungafamiljen faktiskt gör. Bakom klänningar och fester. Kungen som är opolitisk kan röra sig i fält som är nära samhällsdebatten, och där ska han vara och synas.
Hur hanterar man då alla dessa olika människor (kungligheter)? Det gäller att mötas hela tiden, att jobba med förtroende med varje person. När det gäller kronprinsessan så är hon otroligt noggrann och påläst, när det gäller kungen så är han mer spontan och det speglar hans personlighet. Det gäller att ha mod och inte vara jasägare, jag ska lyfta fram monarkin i Sverige.
Madeleine och Chris var gäster hos Skavlan, lite revolutionerande, eller hur? Carl Philip hade gjort Helenius hörna innan och det gick bra? Hur tänkte ni?
Vi gjorde en analys kring Madeleine, hon är rätt blyg och har svårt att visa upp sig som prinsessa. Och journalister skriver ju ändå. Vi ville nå ut till svenska folket, utan att gå via veckopressen, för att ge en rättvis bild. Det var ETT ÅRS förberedelser. Vi valde studio i London, vi ville ha engelsktalande med som gäster. (Jamie Oliver, Adele) Där fick prinsessan också prata om sina hjärtefrågor, Childhood.
Vad säger du till människor som är kritiska till monarkin? Jag försöker förklara vad det innebär, det är ett demokratiskt val, president kanske inte är roligare? Det är mycket kostnadseffektivt, med tanke på de positiva saker det innebär. Det blir en balansgång att inte delta i politiska sammanhang, allt är ju egentligen politik, men familjerna är intresserade av samhällsfrågor. De måste vara där! Kungen ska vara statsmannen som man kan luta sig mot.
Något som står fast. En trygghet och ett lugn.
När tar Victoria över? :-) När det är dags. Nu har vi en kung som är oerhört aktiv som med sin erfarenhet kan slappna av och gå utanför protokollet då och då.