Dag 2 är i gång - vem bestämmer över din tid?
2018-02-16Det är dags för Vidgade Vyers andra konferensdag och Tilde de Paula Eby inleder med sin vanliga och varma energi. Dagen kickar igång med en tävling i regi av Nordic Choice Hotels. Den vanns av konferensens ende manliga deltagare, Dan ("the man"). Han fick tillsammans med Rebecca och Juanita hämta hem presentkort på hotellövernattningar av Håkan Holstein från hotellkedjan.
Tilde resonerar därefter kort om att hon är dålig på att säga nej och på att sätta gränser, att jobba lagom, att vara superchill relaxed, att vara en "det löser sig nog"-mamma. Hon tror dock på vikten av att vända på just det förhållningssättet; man är också bra på många saker, se de egenskaperna i stället - "jag är bra på att säga ja"!
Det här är ett resonemang hon vill lyfta, eftersom hon nu ska presentera dagens första föreläsare, effektivitetskonsulten Petra Brask, som skrivit boken "Vem bestämmer över din tid?"
– Är det någon härinne som någon gång haft brist på tid? Eller känner någon? frågar Petra retoriskt.
– Tid är nog det mest demokratiska vi har i världen idag, alla har 24 timmar!
Hon framhåller sedan vikten av att ha fritid - fri tid, en tid för vila, något av en bristvara i dag.
Petra berättar även att det är hjärnan som upplever tid, vilket innebär att olika personer har olika uppfattning om tiden. När vi har roligt går tiden fort och när vi står i kö går den långsammare.
Frigör tid och energi - gör val
Hon lockar till skratt när hon beskriver vardagssituationer med hög igenkänningsfaktor och förklarar även vad forskningen säger kring tid och effektivitet.
Petras rekommendation är att ladda ner gratisappen "Moment - screen time tracker" som visar hur mycket tid man lägger på att exempelvis scrolla igenom webbsidor och sociala medier.
Hennes tips är kort och gott att frigöra tid och energi!
– Vill ni sitta kvar? frågar hon.
– Ja! svarar deltagarna unisont.
– Det tycker jag ni ska fundera över flera gånger om dagen - är jag på rätt ställe, använder jag min tid rätt? rekommenderar hon.
Hon beskriver förhalningsbeteendet som i princip varenda människa har (surdegspaddan) - och hur vi kan manipulera hjärnan genom att säga "jag väljer" i stället för "jag måste" och "jag kommer att" i stället för "jag försöker".
– Bestäm dig för att göra det du tycker är "tråkgrejor" vid en viss tidpunkt. Hjärnan är som piggast och gör minst motstånd mot att göra de här sakerna på morgonen, råder hon.
– Unna dig själv att ha fokustid på morgonen, när du gör saker på din egen "att göralista" innan du kastar dig ut i annat!
Ett annat konkret råd är hjälpa hjärnan att sätta nya vanor genom att tydliggöra sina målsättningar:
- skriv ner dem
- ange tydlig start- och tydlig sluttid
- sätt delmål
- ta första steget
- och - sätt igång!
Enligt Petra Brask har hjärnan svårt att uppskatta tid, den tänker i system och bilder. Arbetsminnet behöver dessutom avlastning och ibland fokusera på en sak.
Trots alla goda föresatser kan dock detta hända:
Petra Brask avslutar sin tänkvärda föreläsning med några tips kring hur mejl och kalendrar kan hanteras för att vardagen ska bli effektivare.
Hennes råd för att bli mer effektiv sammanfattas så här:
- prioritera det som tillför värde
- planera och fokusera
- säg nej och välj bort
- börja dagen med viktigaste
- reflektera, utvärdera och stäm av!
Alla kursdeltagare fick Petra Brasks bok i konferenskassen. Hennes hemsida finns på www.petrabrask.se