Krisberedskapsvecka i maj
2020-05-08Den 11 till 17 maj genomförs Krisberedskapsveckan, som ska stärka befolkningens motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Med anledning av covid-19 får årets kampanj ett anpassat upplägg och innehåll – och blir delvis digital.
Den 11 till 17 maj genomförs Krisberedskapsveckan, som ska stärka befolkningens motståndskraft inför kriser och ytterst krig. Med anledning av covid-19 får årets kampanj ett anpassat upplägg och innehåll – och blir delvis digital.
– Årets Krisberedskapsvecka kommer helt att präglas av de erfarenheter vi får med anledning av covid-19 och rådande situation, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, i ett pressmeddelande.
Syftet med den nationella kampanjen Krisberedskapsveckan, som genomförs för fjärde året i rad, är att påminna människor om hur olika kriser och ytterst krig kan påverka vardagen.
Kampanjen ska också uppmuntra alla som kan att skaffa en hemberedskap, innan något händer.
I år sätter Krisberedskapsveckan fokus på alla de privatpersoner och föreningar som nu under coronapandemien aktivt bidrar till Sveriges krishantering. Varje dag tas initiativ för att hjälpa till och att stötta människor som behöver lite extra omtanke och omsorg. Det här, menar MSB, stärker motståndskraften också inför framtida kriser.
– Krisberedskapsveckan vill lyfta människan som resurs vid kriser. I hanteringen av pandemin har människor getts och tagit ett stort eget ansvar för att bromsa smittspridningen. Detta behöver synliggöras, säger Dan Eliasson.
Digital satsning
Kampanjen kommer delvis att vara digital för att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Vanligtvis är det kommuner och andra aktörer som driver kampanjen genom att ordna aktiviteter riktade till kommuninvånarna. I år tar MSB en större roll i genomförandet eftersom kommuner, länsstyrelser och andra är hårt tyngda av coronakrisen.
Målen för Krisberedskapsveckan 2020 är att skapa en känsla hos Sveriges invånare av att:
- deras insatser, ansträngningar och aktiva bidrag för att hantera krisen är nödvändiga, sedda och uppskattade och bidrar till att vi bättre kommer att kunna klara oss igenom en svår kris nu och i framtiden,
- vi gör detta tillsammans – myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och företag har ett stort ansvar, men alla vi som bor i vårt land har också ett ansvar. Det är tillsammans som vi klarar det här,
- ett gemensamt hot plockar fram de goda sidorna hos oss människor och stärker oss som samhälle och som kollektiv.
Varje dag klockan 15.00 under Krisberedskapsveckan kommer artister att hylla ett initiativ live på Instagram. Medverkande gör bland andra Titiyo och Kalle Moraeus. Alla som vill kan också skicka in en personlig hyllning till någon som bidrar till krishanteringen till sverigehyllar@msb.se.