Drönare kan hjälpa säkerhetsarbetet. Men vad säger lagen?
2014-11-17Tillverkare och återförsäljare av så kallade drönare (radiostyrda obemannade luftfarkoster) kan sin marknadsföring och överallt sprids fantastiska filmer från – och av – drönare. Budskapet biter. Det tycks inte bara roligt att flyga drönare, den kvicka lilla farkosten har uppenbara användningsområden, inte minst inom säkerhet- och övervakningsarbete.
Foto: Don McCullogh.
Mattias Sandström, jurist på Länsstyrelsen, säger dock i en intervju med tekniktidningen M3 att användningen av drönare med fastmonterad kamera “inte är helt problemfritt”. Användningen av drönare med fastmonterad kamera har inte testats i domstol.
– Så fort du har en fastmonterad kamera som kan ta bilder där du kan identifiera personer räknas det som kameraövervakning, säger Mattias Sandström. Detta innebär att Länsstyrelsen måste ge tillåtelse för att drönare med kameror ska få användas.
På frågan om en privatperson kan ”flyga upp sin radiostyrda helikopter och ha en kamera monterad under den utan att begå lagbrott” svarar han att det inte prövats än. Det finns fall där räddningstjänsten begärt tillstånd att få ha kameror i brandbilarna, men att det har inte varit helt enkelt för ens dem.
Utöver tillstånd från Länsstyrelsen kan användning av drönare också kräva tillstånd från Transportstyrelsen och Försvarsmakten. Fortsättning följer.