Vem ljuger - och vem kan avgöra vad som är sant?
Utvecklingen vad det gäller spridningen av desinformation och möjligheterna till att manipulera innehåll i exempelvis sociala medier är stor. I dag finns det en global industri.
Informationspåverkan är aktiviteter som genomförs av främmande makt, eller antagonistiska aktörer, i syfte att påverka olika målgruppers uppfattningar, beteenden och beslutsfattande. Det är potentiellt skadlig kommunikation som illasinnade aktörer ligger bakom - kommunikation som syftar till att störa, vilseleda och uppnå egna ekonomiska, politiska eller militära målsättningar.
Informationspåverkan kan riktas mot ett företag eller en myndighet direkt, eller så används organisationen för att skapa osäkerhet och misstro mellan människor och gentemot myndigheter. Samtidigt är det centralt för alla verksamheter, offentliga som privata, att ha ett högt förtroende och tillit. Trenden är att hot, såsom informationspåverkan, medför allt större kommersiella risker. Det finns exempelvis stora utmaningar för investerare då annonsörer omedvetet kan komma att finansiera desinformation, vilket kan medföra negativ påverkan på varumärken.
Höj er förmåga genom en tvådagarskurs
I den här tvådagarskursen höjer vi medvetenheten för detta allt större och allvarligare hot samt förmågan att identifiera detsamma. Kursen ger vägledning, övning och träning inom området skydd mot informationspåverkan. Vi lär oss bland annat hur vår egen omvärldsbevakning kan utvecklas och hur informationsbaserad respektive argumentationsbaserad respons kan tillämpas.
Vi går bland annat konkret igenom vad informationspåverkan är och hur den genomförs, vilka risker och möjliga hot som finns mot offentliga respektive privata verksamheter och mot såväl enskilda medarbetare som mot kunder och varumärke - och framför allt vad vi kan göra för att hantera det!
Under kursen får vi både exempel på case och fördjupning kring metodik och verktyg för att identifiera illegitim påverkan och genomgång av de olika strategier och verktyg som finns för att möta informationspåverkan.
Kursledare
Kursledare är en av landets främsta experter på informationspåverkan och påverkansoperationer; Anton Lif. Han är senior rådgivare inom cybersäkerhet och totalförsvar på Combitech och har tidigare arbetat på Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han var med och byggde upp förmågan i Sverige.