Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetet blogg inom säkerhet

Tekniken utvecklas, antagonisterna tar chansen - har du kunskapen som krävs? Stärk ditt cv som it-säkerhetsspecialist!

2024-12-17 Lotta Eriksson

”Jag uppskattar att det var en överflygning av många områden som jackar i varandra - och att det var engagerade och kunniga lärare.” Så summerade en deltagare som diplomerades som IT-säkerhetsspecialist i somras, efter den 12 dagar långa utbildningen hos Företagsuniversitetet.
 
Rollen som IT-säkerhetsspecialist har aldrig varit mer efterfrågad och viktig. Alla undersökningar visar att behovet av it-säkerhetskompetens är högt och att tillgången på utbildad personal haltar. Det här gapet mellan behov och tillgång vill Företagsuniversitetet vara med och täppa till genom diplomutbildningen IT-säkerhetsspecialist på totalt 12 dagar (fördelade på fyra månader).
 
– Utbildningen IT-säkerhetsspecialist – diplomutbildning passar två målgrupper; dels IT-specialister som vill bredda sig och specialisera sig inom säkerhet - och dels befintliga IT-säkerhetsspecialister som vill få djupare förståelse för det systematiska arbetet och förväntningarna från ledning och styrning, summerar Baris Färnman, som samordnar utbildningen.

Baris_F

Själv är han vice president och CISO på Truecaller och har en gedigen erfarenhet från techsektorn.

– Vi verkar inom ett snabbt föränderligt område och befinner oss i en rätt kritisk tidpunkt när man tittar på säkerhetslandskapet. Vi har gått in i en molnbaserad miljö och man behöver vara med på den utvecklingen och de krav som kommer med den, fortsätter han.

– Dessutom lanseras nya säkerhetslösningar, standarder och regelverk i en rasande takt. Sammantaget har detta inneburit betydande förändringar de senaste tre till fem åren, vilket gör det viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad och förnya sina kunskaper och insikter
 
Diplomutbildningen IT-säkerhetsspecialist ger en fördjupning i alla de kompetenser som en IT-säkerhetsspecialist behöver, som att implementera och göra tekniska och administrativa säkerhetsgranskningar, ta fram rekommendationer på motåtgärder och konfigurationer och bidra i de processer som mynnar ut i en säker IT-arkitektur.
 
Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska moment kring säkerhetsarkitektur, moln- och nätverkssäkerhet, forensik, kryptografi, incidenthantering, ‘etiskt hackande’, säker utveckling och scriptverktyg. Dessutom täcks lagstiftning, regelefterlevnad och hur man genomför säkerhetsgranskningar av leverantörer och tredje part.
 
– När man går en sådan här utbildning får man också en möjlighet att utbyta erfarenhet och kunskap med andra och testa sina kunskaper, samtidigt som man håller sig ájour med utvecklingen i sitt arbete, poängterar Baris Färnman.
 
Kursledare är, förutom Baris själv, en security operations manager, en it-säkerhetskonsult och en full stack-ingenjör.

– Även om utbildningen har en satt agenda och tydliga läromål finns det självklart möjlighet att påverka innehållet efter att man har bokat sig. Som kurs är vi öppna för att anpassa oss om deltagarna har specifika utmaningar de står inför. Vi ser nämligen att många ofta delar samma typer av utmaningar, avslutar Baris Färnman.
 
Nästa utbildningsstart är den 14 april. Läs mer och säkra din plats här!