Forum Säkerhetsskydd för sjätte gången
2024-12-03Den sjätte upplagan av Forum Säkerhetsskydd arrangerades i Posthuset i Stockholm fredagen den 29 november 2024. Moderator, Charlie Söderberg, inledde denna den sista vardagen i november och precis inför första advent.
Inledningstalare var Peter Haldén från Försvarshögskolan. Till vardags undervisar han bland annat i militärstrategi, ovisshet, risk och agerande under ovisshet. Nu talade han om strategier i en oviss värld. Under Forum Säkerhetsskydd belyste han vikten av att zooma ut för att se den större bilden och gick pedagogiskt igenom några av våra ovissheter just nu, som Trump, Putin, Mellanöstern, läget i Sverige och klimatförändringarna.
När det gäller USA så påpekade Peter Haldén att Donald Trump upplevs som mer hårdför än Biden;
– Vi måste sluta vara så reaktiva - vi vet redan vad Trump kommer att göra. När det gäller Trumpadministrationen tror jag på enorma problem för vissa befolkningsgrupper i USA, sade han.
– Internationellt är jag inte lika orolig, här kan det finnas en återhållande effekt.
Peter Haldén beskrev sedan läget i Ryssland som ganska stillastående och påpekade att det finns en bristande mobilisering i Ukraina, vilket kan anses vara lite oroande.
– Det finns en förhoppning om en rysk kollaps men problemet är att det i diktatoriska stater är så att ju sämre folk får det desto mer makt får ledningen. Då är det viktigt att vara lojal, så jag tror inte att vi ska hoppas för mycket på en rysk kollaps.
Han belyste även relationerna Europa-Ukraina-Ryssland och hänvisade till en rapport av Mario Draghi som visar att det är ganska illa ställt i Europa.
– Vår innovationskraft går bakåt, vår produktivitet går bakåt, befolkningen är allt äldre och ekonomin är gränssättande för säkerhetspolitiken, kommenterade han.
När det gäller Mellanöstern konstaterade Peter Haldén att striderna fokuseras mot Libanon, Hizbollah och Irans försörjningsleder.
– Om striderna/krigen tar slut återstår frågor som; kan Israel och Iran nå en ny balans – och hur länge? När kan Israel och Saudiarabien återuppta förhandlingar om erkännande av Israel och vad planeras inom Trumpadministrationen?
Och hur mår Sverige? var hans nästa retoriska fråga:
– Jag vet inte om vi mår så bra, vi har en kraftig påverkan från främmande makter, vi har interna spänningar och en gängbrottslighet som börjar bli systemhotande och det finns både förväntningar och behov av en infrastruktur med anledning av Nato.
Slutligen lyfte Peter Haldén klimatet, där kända faror, ovisshet och osäkerhet är ett stort hinder.
– Resurserna kan inte täcka alla risker, så det finns en risk för förlamning och apati.
Han gav därefter exempel på tre gamla vanor:
- Vi tänker ofta ”vad skulle kunna hända –vad gör vi då?”
- Förändring –hot eller möjlighet- finns ”där ute” och vi ska reagera
- Strategi ses som en förutsägbar plan som kontrollerar samtiden och bevarar status quo.
Och gav tre förslag på hur vi i stället ska försöka tänka:
- ”Vad skulle kunna hända –vad gör vi nu?”
- Vi är en del av nätverk och relationer, förändring är inte ”där ute” utan vi påverkar vår värld
- Strategi bör vara något man gör, ett sätt att skapa nytt och utnyttja det som sker för att förändra till vår fördel.
Analysdrivet arbetssätt på Fortifikationsverket
Den pågående tillväxten innebär att Fortifikationsverket bygger och förvaltar fler fastigheter än på mycket länge. Att skydda allt lika mycket går inte, eftersom skyddsvärdena varierar. Anders Henningsson är sedan början av 2023 säkerhetsskyddschef tillika avdelningschef för säkerhetsavdelningen vid Fortifikationsverket, där han också ingår i myndighetsledningen.
Hans uppdrag har bland annat varit att utveckla och utöka säkerhetsskyddet vid myndigheten. På Forum Säkerhetsskydd berättade han mer om det analysdrivna säkerhetsskyddsarbetet med ett aktivt ledarskap.
– Vi behöver vara med framåtlutade poängterade han.
– Nu bygger vi försvarsförmåga och vi har inte någon lång historik i många aktuella frågor. Jobbar man analysdrivet hamnar man rätt för man tar hänsyn till riskfaktorer och skydd.
Fortifikationsverket äger all militär infrastruktur som är ”fast” och har gått från 500 till 1200 medarbetare. Myndigheten ansvarar bland annat för 5000 försvarsanläggningar.
– Vi jobbar mycket med precision på grund av de stora volymerna som vi har att hantera. Vi vill inte gena i kurvorna men vi måste ta medvetna beslut, sade Anders Henningsson bland annat.
– En bra säkerhetsskyddsanalys behöver inte vara 50 sidor och full av kopplingar till lagstiftningen, utan den ska vara kärnfull och innehålla rekommendationer. De bästa analyserna kommer när man jobbar mellan avdelningar och myndigheter. Det är viktigt att man avsätter tid för detta.
Anders Henningsson beskrev även hur Fortifikationsverket förhåller sig till hotbilden genom säkerhetsprövning, hur underentreprenörer hanteras samt kontrollverksamheten och principerna för säkerhetsprövningen.
Han slog ett slag för helhetsperspektiv inom myndigheten, mellan myndigheter och med Nato.
– Säkerhetsskydd ska ta mer plats, vara framåtlutat och visa att vi kan bidra till effekt. Säkerhet är inte ett särintresse som ska köra sitt race. Vi måste jobba kompensatoriskt för att behålla takten, avrundade han.
Säkerhetsskydd i infrastrukturprojekt
Nästa talare, som tog vid, var Jonas Bodin, säkerhetskonsult och projektledare vid Phenox Group. Han gav inledningsvis en bild av vad som är ett säkerhetsskyddat infrastrukturprojekt och beskrev unika komplexa byggprojekt; ”en temporär satsning för att framställa en unik vara eller tjänst”, som har en start- och sluttid.
– Någon tilldelar resurser, projektet tar fram någonting som inte gjorts tidigare och ska producera ett slutresultat. Det handlar om förstudie-projektering-produktion, sade han bland annat.
Jonas Bodin lyfte även ansvaret för skyddsvärdet. Projektet lånar ju ”verksamhetens skyddsvärden”.
Han gick också igenom utmaningar, som delning av information i projekt, konsulter och entreprenörer. Det kan passera 3 000 personer genom ett stort infrastrukturprojekt, så det krävs planering.
– Säkerhet är en stödfunktion som måste integreras i projektarbetet, påpekade han.
Hans summering blev;
Det går att genomföra effektiva säkerhetsskyddade projekt under förutsättning att beställare och utförare är överens om att säkerhetsskyddet ska tas på allvar och;
- projektet behöver tydliga beslut, ekonomiska förutsättningar och rimliga tidsramar
- ett effektivt säkerhetsskydd kräver en stor administration
- ett effektivt säkerhetsskydd kräver även beslutfattares engagemang samt
- en väl genomförd bedömning och planering på projektnivå
Vattenfall – komplex organisation med komplext säkerhetsskyddsarbete
Efter lunch fick Forum Säkerhetsskydd unikt besök av tre representanter från Vattenfall, som är en av Europas största producenter och återförsäljare av el och värme.
Moderbolaget, Vattenfall AB, är helägt av svenska staten och har sitt huvudkontor i Solna. Bolaget har 19 000 medarbetare.
Anneli Björnsson Forslund, Director Security Regulations & Supervision and Group Lead Protective Security vid Vattenfall Group, Erik Wiskär, Senior Security Officer vid Vattenfall och specialiserad inom säkerhetsskydd, samt Tony Nilsson Johansson, Protective Security/säkerhetsskyddschef vid Vattenfall Generation gav en övergripande bild över den komplexa verksamheten och hur säkerhetsskyddet i detta statliga men vinstdrivande koncern hanteras.
– Det är en utmaning att arbeta med säkerhetsskydd i en sådan stor komplex och samhällskritisk verksamhet, konstaterade de.
– Det är en ganska ung lagstiftning, det finns få prejudikat, det görs olika bedömningar av tillsynsmyndigheterna, sade Tony Nilsson Johansson och beskrev Vattenfalls tjänster och komplexitet inom bolaget vs normal utkontraktering.
– Vi jobbar extremt mycket och systematiskt med säkerhetsskydd men tar gärna hjälp av andra för att få utveckling och få prejudikat.
Erik Wiskär underströk vikten av samarbete och gav en bild av möjligheterna med säkerhetsskyddsarbetet:
- lösningsorientering – vad har vi gjort för att få stor effekt?
- koncernstyrningsforum
- funktionella ämnesforum ex personalsäkerhet
- likriktade processer, styrning och utbildningar
- gemensamma enheter för säkerhetsprövning och leverantörskontroll
Anneli Björnsson Forslund presenterade Vattenfalls önskelista för framtiden:
- Att lagstiftaren blandar in Svenskt näringsliv i större grad vid ny eller omarbetning av lagstiftning
- Personalförsörjning och utbildningsinstanser
- Security clearence-system skulle underlätta mycket
- Minskad administration för att stärka säkerhetsskyddet
Säkerhetsprövningsintervjun – så gör Svenska kraftnät
Därefter var det dags för Svenska kraftnät att öppna på dörren och berätta lite om hur de arbetar med säkerhetsprövningsintervjuerna:
Per-Eric Sjövall, senior samtalsledare Personalsäkerhetsenheten och Lech Malko, teamleadare och samtalsledare, var på plats och konstaterade inledningsvis att samtal på minst två timmar skapar värde. De arbetar utifrån tesen laget före jaget och har i princip förbjudit mallar för samtalen.
Enligt Per-Eric Sjövall finns det en ständigt pågående dialog kring risker och utmaningar, vilket bygger en säkerhetskultur med öppenhet där medarbetarna numera hör av sig på eget initiativ om det händer något i deras liv som kan påverka säkerheten.
Hans egna ledord är empati, goda förberedelser, ha gott om tid för att få kandidaterna att berätta om sitt liv, sina utmaningar, eventuellaskulder etc.
– Det är viktigt att skapa bra stämning i samtalet, att tänka på sitt kroppspråk och hur jag inleder, allt för att bygga upp en bra relation, beskrev han.
Dessutom får kandidaterna också förbereda sig, bland annat för att förstå syftet med samtalet.
Enligt Lech Malko och Per-Eric Sjövall är det viktig att vara modig och våga ställa krispiga frågor – och dessutom måste man våga se att sårbarheter som kan vara fara för rikets säkerhet måste leda till avslag utifrån en proffsig utredning och beredning i flera led.
Avslag kan grunda sig i flera olika aspekter men ofta grundar de sig i att:
- Kandidatens sårbarheter medför att en placering i säkerhetsklass inte är tillämpningsbar.
- Svenska kraftnäts skyddsvärden och kandidatens nivå i pålitlighet och lojalitet kan öka kandidatens sårbarheter.
– Vissa sårbarheter kan vi täppa till genom utbildning, sade Lech. Men vi drar oss inte för att göra ett avslag.
Här finns Svenska kraftnäts presentation
AI och digitalisering framåt
Den sista föreläsningen för Forum Säkerhetsskydd blev en ”snackis” eftersom den var både underhållande, allvarlig och tankeväckande. Föreläsare Amer Mohammed beskriver sig ofta som en tekniknörd som gör teknik lättförståeligt.
Han har bland annat varit drivkraften bakom Stena Lines storsatsning på AI och digitalisering men även varit Chief Digital Officer för enheten Digital för Coop Sverige och del i införande av Scan&Pay.
Han beskrev sin egen resa men framför allt sitt framåtlutade synsätt på affären och utvecklingen genom teknik, upplevelse och ”A2A” (agent to agent).
– Teknologiska genombrott pushar mänskligheten framåt – det är viktigt att förstå! Det har det alltid varit och kommer alltid att vara.
– Nu går vi går från informationsåldern till upplevelseåldern och vi måste utgå från vad som är viktigt på riktigt. Det är tid, hälsa och pengar. Titta på er egen bransch – vad kan du ge tillbaka? Och var tydliga med ert syfte!
Amer Mohammed gav även en bild av vad vi kan vänta i framtiden, där bland annat glasögon och airpods har en viktig del;
– Vi har sett utvecklingen från webben och apparna och nu kommer det tredje steget i upplevelsen – assistentkapitlet! Alla har sin egen ai-assistent i fickan, i mobilen, och allting drivs av den generativa ai-vågen som pågår nu, den kommer leda till Agent to agent-eran.
– Med våra egna personliga assistenter i mobilen kommer vi inte längre googla utan säger till mitt personliga ai vad vi vill göra.
– A2A-kommunikation kommer vara den vanligaste kommunikationen framöver, summerade han.
Därmed var Forum Säkerhetsskydd 2024 slut och det bjöds after conference för de som ville stanna och nätverka ytterligare!
Tack alla intressanta föreläsare som delade med sig av både kompetens och erfarenheter, tack alla som kom och lyssnade och engagerade er – och tack Charlie Söderberg för ännu en intressant och väl genomförd konferens!
På återseende 2025!