Vi är rädda för att göra fel – med kunskap vågar du agera
2025-02-07Helena Reje hade ingen aning om att hennes mamma mådde psykiskt dåligt. Mamman hade ett aktivt och rikt liv med många vänner och kontakter. Men hon tog sitt liv, till allas förvåning och chock. Detta fick Helena att vilja lära sig mer om psykisk hälsa och ohälsa, vad det beror på och vad man kan göra åt det. Nu jobbar Helena med frågan på heltid och delar med sig av sin kunskap i föreläsningar och kurser. Hon har också skrivit boken ”Det hon aldrig sa”.
Arbetsgivaren har enligt lagen om social och organisatorisk arbetsmiljö ansvar för även den psykiska arbet
I vår erbjuder Företagsuniversitetet tillsammans med Helena Reje och HR-proffset Marie Hallander-Larsson en utbildning om ”Psykisk hälsa på arbetsplatsen för HR och chefer”. Du kommer att få goda råd om hur du kan arbeta proaktivt med den psykiska hälsan på arbetsplatsen. Hur man upptäcker och hanterar psykisk ohälsa hos sina medarbetare, vad kan man göra själv och när måste man lämna över till professionell vård.
Helena ger här fyra saker att tänka på om du misstänker att en medarbetare mår dåligt.
1/ Våga fråga
Om du misstänker att någon mår dåligt, om du t.ex. ser att personen beter sig annorlunda på något sätt, t.ex. kommer för sent, sjukskriver sig ofta eller drar sig undan, våga fråga hur han/hon mår. Ställ en direkt men öppen fråga: Jag märker att du… är det något jag ska vara orolig för eller något jag kan göra?
2/ Våga lyssna
När du har ställt frågan eller när någon öppnar sig och börjar berätta våga stanna kvar och lyssna. Du behöver inte säga rätt saker eller börja agera på en gång. Att lyssna räcker långt.
3/ Gör en plan tillsammans
När du förstått problemet, gör en plan tillsammans. ”Jag hör vad du har sagt, vad skulle du önska att vi gör?” Det finns inget ”quick fix” eller magiska lösningar. Det kan ta tid och det är viktigt att ha tålamod och tilltro till processen, att hålla dialogen igång.
4/ Ta professionell hjälp
Om den psykiska ohälsan är allvarlig och dialog och medmänsklighet inte räcker, lämna över till professionell vård.
Vilket ansvar har jag som arbetsgivare?
Arbetsmiljölagen ska förebygga ohälsa och olycksfall. Lagen innebär att arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att det är en bra arbetsmiljö, och det omfattar både den fysiska och den psykiska arbetsmiljön. Lagen reglerar att det ska ske ett systematiskt arbete och riskbedömningar för att så långt det är möjligt förebygga och förhindra att medarbetare far illa på olika sätt. Oftast har arbetsgivare väldigt bra verktyg och processer vad gäller den fysiska arbetsmiljön, men inte lika väl förberedda för den psykiska hälsan. 2015 kom en föreskrift AFS 2015:4 som handlar om Organisatorisk och social arbetsmiljö, som mer tar fasta på ”mjuka” faktorer.