Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

"Ta det psykosociala på allvar"

2025-04-14 Marlene Berglund

Arbetsmiljö handlar i grunden om hur vi mår, presterar och samspelar med varandra på jobbet. Den psykosociala arbetsmiljön - alltså hur vi kommunicerar, hur trygga vi känner oss och hur ledarskapet fungerar - påverkar allt från engagemang till resultat. Det räcker inte med att bara ha koll på fysiska risker, vi behöver också skapa arbetsplatser där människor orkar, vill och vågar bidra. Johanna Dahlgren är legitimerad psykolog och ledarskapsexpert, hon är också en av kursledarna på “Arbetsmiljöspecialist - diplomutbildning” som startar i höst.

Företagsuniversitetet_IMG_9779_Foto Liza Simonsson

- En utmaning är att många chefer känner ett stort ansvar, men har ont om tid och stöd. Det kan göra att man prioriterar bort det långsiktiga, som att jobba med kultur, dialog och psykologisk trygghet, till förmån för snabba lösningar. Det skapar lätt en tyst arbetsmiljö där problem sopas under mattan i stället för att lyftas och lösas. En annan utmaning är att vi ofta pratar om arbetsmiljö, men inte alltid med varandra om hur det faktiskt känns att vara här och nu.

- Jag skulle råda att ta det psykosociala på allvar, och göra det konkret. Det handlar om vardagliga beteenden: hur vi inleder och avslutar möten, hur vi följer upp uppgifter, hur vi ger och tar emot feedback och om vi faktiskt ber om hjälp när vi kör fast. Arbetsmiljö skapas i det dagliga samspelet, inte i stora dokument.

- Samarbete mår bra av tydlighet, både i roller, ansvar och förväntningar, men också av nyfikenhet och ett klimat där det är ok att tänka olika. Chefer behöver träna på att leda relationer, inte bara uppgifter. Och team behöver tid för reflektion tillsammans, inte bara leverans

- Det är i de små beteendena - en lyssnande fråga, ett tydliggörande, ett uppmuntrande ord - som den psykosociala arbetsmiljön faktiskt formas.

Läs mer om “Arbetsmijöspecialist - diplomutbildning” här.