”Klimatmätning leder förhoppningsvis på sikt till en bättre värld”
2024-05-27Anton Claésson är civilingenjör och jobbar med klimatmätning på Zeromission. Intresset för miljöfrågor och hållbarhet har han haft ända sedan han var barn och kombinerat med matematikkunskaperna från KTH är det en perfekt match för att jobba med just klimatmätningar. Anton är en av kursledarna på ”Hållbarhet – diplomutbildning”. Vi har talat med Anton om hans expertområde.
Vad är klimatmätning och vad är det man mäter?
- Man mäter sitt klimatavtryck per år, alla typer av utsläpp och alla typer av verksamhet, t.ex. resor, bilar, kontor… På Zeromission använder vi oss av en etablerad modell som heter Greenhouse Gas Protocol. Det gäller både direkta utsläpp som företaget själv gör som utsläpp längre ner i värdekedjan som t.ex. produkttillverkning och leveranser hos underleverantörer.
Hur gör man en klimatmätning?
- Till att börja med måste man identifiera de aktiviteter som påverkar miljön, som t.ex. bilar, resor, elförbrukning, så specifikt som möjligt. Man mäter utsläpp i kvantitet Co2 (koldioxid) men även andra växthusgaser som metan och kväve. Sen handlar det om att räkna, ofta enligt en modell.
Varför ska man göra klimatmätning?
- För många företag är det numera ett måste att göra hållbarhetsanalys, på grund av de nya EU-direktiven. Men det är ju inte bara rapporten i sig som är det viktiga utan det som mätningen kan leda till, det vill säga en medvetenhet om företagets klimatpåverkan vilket i sin tur förhoppningsvis leder till åtgärder som minskar utsläpp och ökar hållbarheten.
Om man inte tidigare gjort klimatmätning, har du några tips?
- Börja med att läsa på, vad klimatmätning innebär och börja mäta företagets egna utsläpp innan ni går vidare till underleverantörerna. Gå gärna en hållbarhetsutbildning, som t.ex. Hållbarhetschef – diplomutbildning för att få både kunskap och verktyg. Eller om man vill kan man naturligtvis anlita expertkonsulter för att få hjälp att komma igång eller bekräftelse på att man gör rätt.
- Det kan kännas lite som en uppförsbacke i början, men när du väl har gjort det en gång, samlat data och fått rutiner, så går det relativt lätt. Det är naturligtvis viktigt att få med sig både ledning och medarbetare på tåget.