”HSEQ är ett förhållningssätt”
2022-08-11Den 25 april startar Företagsuniversitetets nya "HSEQ Manager - diplomutbildning". Karl Sandberg är en av de tre experterna som leder utbildningen. Karl har mer än 10 års erfarenhet som bland annat HR- och compliancechef på Avarn Security. Innan dess arbetade han fackligt samt i branschorganisationen BYA. En av hans specialistkompetenser är ledningssystem inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi har talat med Karl om HSEQ-rollen.
- Jag ser HSEQ mer som ett förhållningssätt än som en yrkesroll. Många har en eller ett par av områdena arbetsmiljö, hållbarhet, kvalitet eller säkerhet som sitt ansvar, men för organisationen är det värdefullt att knyta samman samtliga fyra delar. Allt hänger ihop. Arbetsmiljön hänger ihop med säkerheten, säkerheten med kvalitetssystemen och så vidare.
Att kunna förklara och förankra är centralt
- För att lyckas i rollen som HSEQ Manager måste du ha ett naturligt intresse för tiokamp. Även om du har din specialgren måste du gilla att träna även övriga grenar. Du behöver inte vara bäst inom alla områden, men någorlunda bra på allt. Är du expert inom arbetsmiljöområdet behöver du kanske lära dig mer om kvalitet och säkerhet, eller hållbarhet. De olika delarna kan byggas i samma ledningssystem och olika processer kompletterar varandra.
- Du som jobbar med HSEQ kan ha olika roller i olika skeden: som införare, förvaltare eller utvecklare till exempel. Du kan jobba centralt eller i olika delar av verksamheten. Men en viktig sak för att lyckas är att vara duktig på att kommunicera, att förklara nyttan av det arbete man gör och att förankra det hos ledningen.
Allt fler organisationer satsar på HSEQ
- Vi har förstått att fler och fler organisationer vill ta ett samlat grepp kring arbetsmiljö, hållbarhet, säkerhet och kvalitet och har därför utvecklat den här åtta dagar långa utbildningen. Med mig som kursledare har jag Anna Johnsson, som är arbetsmiljöchef på Arriva och Åsa Stenborg, expert på hållbarhet, miljö och kvalitet. Vi ser mycket fram emot att få ge våra kursdeltagare kunskaper som gör att de kan hjälpa sina respektive organisationer framåt.
- Vi vill att de ska se hur kugghjulen hakar in i varandra och dra nytta av det. Yttre och inre effektivitet, dvs att göra saker rätt (inre) och att göra rätt saker (yttre) och hur detta ska organiseras är kärnan av bra HSEQ-arbete. Olika delar i organisationen ska stärka varandra, aldrig konkurrera. T.ex så ger en riskbedömning inom arbetsmiljö bra verktyg för att samtidigt kunna förbättra brister inom säkerheten, minska negativ påverkan på miljön och liknande.