Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Bara du själv kan framtidssäkra din kompetens

2024-11-04 Marlene Berglund

Att tänka på framtiden brukade vara en spännande övning i kreativitet och spådom. Tidningen TIME har exempelvis genom åren publicerat förutsägelser om alltifrån att framtidens människa är en cyklop (för att hon då kan se “längre”) till att tomater kommer att börja växa sig kvadratiska för att släktet tillbringar så mycket tid i lådor.

FU_IMG_9629_Foto Liza Simonsson

Poängen är att framtiden kommer närmare. När vi brukade prata om teknologisk innovation så gällde det andra, kanske våra barn eller barnbarn. Nu gäller det oss. Oavsett om du har 5 eller 50 år kvar i arbetslivet så kommer du att behöva framtidssäkra din kompetens nu.

Tänk på ett fenomen som artificiell intelligens: på drygt 6 månader gick AI från att vara någonting få av oss vardagligt tänkte på till att snart påverka vartenda jobb på planeten.
Enligt undersökningen “Svenskarna och Internet 2024” (Internetstiftelsen) använde en tredjedel av svenskarna ett AI-verktyg under det senaste året. Samma siffra bland 18–34-åringar är 6 av 10. Sanningen är att 100% av människor som använder digital teknologi i någon utsträckning alls redan har AI i sina liv (från systemet som avgör om du får banklån, till de nyheter du rekommenderas att läsa eller serier du tipsas om att se – AI, AI, AI).

Poängen är att utvecklingen aldrig kommer att gå så långsamt som nu. För att vara anställningsbar genom arbetslivet är det viktigt med kompetensutveckling och ett livslångt lärande.

Vi på Företagsuniversitetet har hjälpt många av Sveriges största företag och myndigheter med kompetensutveckling i 40 år. Vi är beprövade experter på att framtidssäkra karriärer.  

Här är tre tips vi vet fungerar:

1. Ta ansvaret

Ja, formellt är det din arbetsgivares ansvar att du får den kompetensutveckling som krävs för att du ska kunna utföra ditt arbete. Men det är inte praktiskt möjligt i vår tid.
Med tanke på den hastighet som marknaden utvecklas i så har ingen en bättre uppfattning om hur ditt jobb utvecklas än du själv. Se till att ha dina känselspröt ute. Känner du dig mer eller mindre värdefull som resurs för organisationen? Varför? Finns det teknologi som gör dig bättre, snabbare, säkrare? Bli bra på den.
Ta huvudansvaret för att följa din egen roll och din egen kompetens på marknaden, och bli din egen strateg. Vilken kurs, vilket diplom, vilken grundläggande förståelse eller djup expertis skulle öka ditt värde på jobbet? Rita din egen karta innan någon annan ritar den åt dig.

2. Ta en bit i taget

En gammal klassisk sägen lyder: “Hur äter man en elefant? En bit i taget.” Vi på Företagsuniversitetet har sedan några år tillbaka använt oss av den lite dystopiska omskrivningen: “Hur förlorar man sitt jobb? En arbetsuppgift i taget.”

Poängen är att skiften på arbetsmarknaden sällan kommer så plötsligt som man kan tro. Det är otroligt att – via en blixt från klar himmel – så har plötsligt en robot tagit din stol på kontoret.

Snarare lär det vara så att du känner att du brukade göra en viss arbetsuppgift, men nu sköter ett visst system den i stället. Sen brukade du ansvara för den där andra saken men nu behövs inte det längre – och arbetsuppgift per arbetsuppgift försvagas din ställning.

Med samma metod kan du i stället – arbetsuppgift per arbetsuppgift stärka din ställning. Om någonting du brukade göra ersätts – kan du bli expert på själva systemet i stället? Eller vilka andra arbetsuppgifter kan du utvecklas inom? Genom att inte bevaka din roll utan de arbetsuppgifter du faktiskt utför så får du ett bra perspektiv på vilken kompetensutveckling du ska satsa på.

3. Bli bra på förändring

Idag pratar vi om artificiell intelligens, imorgon är det någonting annat. Jag tror att vi alla kan längta tillbaka till en tid av lugn. Men sanningen är att vi måste bli bra på förändring.

Genom att göra omvärldsbevakningen av din roll och din bransch till en naturlig del av din vardag så kan du undvika tvära svängar och i stället se ditt livslånga lärande som en resa.

Text: Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetet