Lär mer om nya lagen som påverkar i princip alla
Säkerhetsskyddslagen (2018:585) som gäller från den 1 april 2019 påverkar alla som bedriver en verksamhet som är av betydelse för Sverige säkerhet.
Senaste gången säkerhetsskyddslagstiftningen genomgick en omfattande förändring var 1996 och sedan dess har stora samhällsförändringar inom digitalisering, privatisering och globalisering drivit på behovet av en ny, teknikneutral lagstiftning med större fokus på att säkerställa förmågan att bedriva säkerhetskänslig verksamhet.
Klart är att säkerhetsskyddschefens roll har blivit ännu viktigare och att välutbildade och kompetenta säkerhetsskyddschefer är en framgångsfaktor som inte går att underskatta. De behöver vara väl införstådda med vilka skyddsvärden som förekommer i den egna verksamheten och hur säkerhetsskyddet behöver dimensioneras för att på ett bra sätt bidra till Sveriges säkerhet.
Få en övergripande bild av hur du leder säkerhetsskyddsarbetet
I den här skräddarsydda utbildningen ges en övergripande bild av säkerhetsskyddslagstiftningen, angränsande lagstiftning och hur man tillämpar och leder säkerhetsskyddsarbetet på bästa och mest optimala sätt.
Du får bland annat lära dig att göra säkerhetsanalyser och säkerhetsplanering, identifiera säkerhetskänslig verksamhet och skyddsvärda tillgångar. Du får också djup insikt i hur er verksamhet kan belysa hotbilder och lära dig hur du gör säkerhetsskyddet till en integrerad del av organisationens systematiska säkerhetsarbete.
Utbildningen är uppdelad på tre dagar i månaden under tre månader (totalt nio dagar). Under de dagarna varvas teori med praktiska övningar och du får konkreta verktyg som du kan använda i ditt arbete direkt efter utbildningen.
Kursledarna är handplockade experter på området säkerhetsskydd och har mångårig erfarenhet av strategiskt och praktiskt arbete. Det blir också ett antal gästföreläsare.
För dig som är relativt ny inom säkerhetsskyddsarbetet eller som inte är utpekad säkerhetsskyddschef finns utbildningen Systematiskt säkerhetsskyddsarbete.