Projektmetodiken
För att fördjupa dina kunskaper i hur man driver ett projekt på ett strukturerat sätt bör du känna till de verktyg och metoder som är värdefulla för att genomföra komplexa projekt.
- projektmetodiken – styrmodell och ramverk
- verksamhetsnyttan av effektmålet
- planera överlämnandet och nyttorealisering
- kravprocessen – ha koll på dina krav
Resursplanering och budget
De flesta projekt har begränsat med resurser, och behovet förändras dessutom över tid. Här får du kunskap i hur du kan anskaffa och säkra resurser genom resurskontrakt samt metoder för att kalkylera projektkostnad och planera resursbehovet.
- budget och resursplanering
- kalkylering
- balansera projekttid och kostnader
Kvalitetssäkring
Kvalitet innebär att leverera enligt projektets krav, d.v.s nå målet i rätt tid, till rätt kostnad och med rätt kvalitet. Hur bygger man in kvalitet i projektet och vad betyder kvalitet?
- risk- och osäkerhetsanalys
- projektgranskning
- uppföljningsplan
Genomförande
I genomförandefasen är det projektledarens uppgift är att forma projektgruppen för att skapa ett fungerande samarbete. Vid starten förankrar du uppdraget och sätter ramar och spelregler.
- planera din kick-off
- kommunicera inom och utom projektgruppen
- följ upp och rapportera resultat
- selektiv ändringshantering
- verifiera och överlämna ditt resultat
Avslut
När resultatet är godkänt och överlämnat är det dags att avsluta projektet. Ett väl utfört avslut hjälper till att skapa en positiv bild av projektet. Under avslutsfasen utvärderas projektet för att dra nyttiga lärdomar innan projektgruppen avvecklas.
- att leda avslutet
- utvärdera projektet
- skriv slutrapport
Effekthemtagning
Att ha nått projektets målet och fått resultatet godkänt är ingen garanti för att effektmålet kommer att uppnås. Nyttan behöver realiseras med en planerad och noga genomförd effekthemtagning.
- effektmätning
- effektmål
- utvärdering
- erfarenheter från utvärderingen – hur använder vi dem?
Stärk din roll som projektledare
Uppdraget som projektledare handlar i hög grad om att leda människor. I den rollen behöver du kunna påverka för att nå resultat, samtidigt som du inte alltid har formell befogenhet att ställa krav och fatta beslut.
- ledarskapets betydelse
- förmågan att skapa personliga relationer och utveckla förtroende
- främja dynamiken i projektgruppen
- nå fram med budskap
- coacha och motivera projektdeltagare
Hantera stress i projekt
För att möta de krav som projektledarrollen medför behöver du skapa förutsättningar för ditt ledarskap. Du behöver finnas till hands för att coacha projektdeltagarna, hantera konflikter och hinna med egna arbetsuppgifter.
- personlig tidsplanering och prioritering
- arbeta proaktivt och delegera på rätt nivå
- skapa marginal för egen tid
Personlig handlingsplan
Genom färdighetsträning baserat på övningar, situationsanpassade händelser och reflektioner utvecklar du din beteendekompetens. Insikterna lägger grunden för att ta fram en personlig handlingsplan.
- vilka är dina möjligheter och utmaningar som projektledare?
- 10 tips till framgångsrik projektledning