Det gäller att hänga med i svängarna och våga testa film som bärare av företagsinformation, utbildning och PR-budskap. Här ger experten Johan Samuelsson från Septemberfilm några tips kring film och manus.
Varför är det viktigt att kunna göra egna företagsfilmer?
– Det är två saker som händer nu. Dels måste vi lära oss mer av varandra i företagen och film är ett oerhört bra sätt, både ekonomiskt och pedagogiskt, att göra det på. Dels har rörlig bild blivit ett av de viktigaste verktygen för att sprida information och börjar ta över det skrivna ordet. Därför gäller det att kunna leverera film på ett snyggt sätt. Det gäller egentligen alla som jobbar med information, kommunikation och marknadsföring.
Kan man lära sig att göra bra filmer på kort tid?
– Absolut men det bygger också på att man gör en del självstudier. I den här kursen blandar vi digitala förstudier med en praktisk kursdag.
– Det är inte svårt att göra film i dag. Jag tror att många befäster de kunskaper de redan har när de går kurs. Därför vill vi ta bort den otrygghet man kanske känner, så att man vågar genomföra filmandet och kan få hög kvalitet på produkten.
En bra film, hur ser den ut då?
– Oftast, i dagsläget, handlar det om autentiska människor. I vågen av alla falska nyheter och informationsspridning vill vi se människor som är på riktigt, de som är företagets ansikte utåt eller de som arbetar i bolaget. Vi vill se det genuina och äkta.
– Det är ok om filmen inte är perfekt men det gäller att hålla en hög lägstanivå. Det får inte finnas några tydliga brister för då sållar tittaren bort allt innehåll. Det viktigaste är att man skapar en bra stämning när man filmar. Då går budskapet igenom.
Hur fixar men den stämningen då?
– Det handlar om att förbereda sig noga, att ha ett bra manus och att inte vara osäker när man spelar in filmen. Man ska veta vad man vill och produkten ska vara genomtänkt.
Kan du ge några tips på hur man gör bra manus?
– Dela med dig av manuset. Låt fler titta på det och komma med synpunkter, låt dem som ska vara med i filmen få manuset i god tid så att de vet vad som förväntas av dem.
– Var konkret och realistisk. Det är väldigt roligt att skriva manus och man skriver ofta för långt. Därför måste du tänka igenom vad som är viktigast.
– Var modig! Det handlar om att testa, våga och göra om ifall det behövs.