Bra mix av digitala lektioner och fysiskt kurstillfälle
– Jag gick med glada steg från utbildningsdagen och har efter kursen gjort tre egna filmer.
Det berättar Magnus Aldrin från Digital Design, som var en av de deltagare som gick den allra första omgången av Företagsuniversitetets första blended learningkurs, Producera film som proffsen, för en tid sedan.
Kursen, som vid första tillfället fick betyg 5 av 5 möjliga, består av ett antal digitala lektioner och ett fysiskt kurstillfälle. Den vänder sig till alla som har börjat – eller ska börja – filma i jobbet och som aktivt vill kunna producera riktigt proffsiga filmer med enkla medel.
De digitala lektionerna består av olika moduler med flera lektioner i film- och textformat. Den första modulen heter ”Inför inspelning” och består av lektioner kring exempelvis manus och val av inspelningsplats. I den andra modulen, ”Inspelning”, går man igenom kamera- och ljudteknik, ljussättning och smink/kläder.
Den tredje modulen heter ”Postproduktion” och belyser redigering, effekter, färgkorrigering och andra kunskaper som ger ett proffsigt slutresultat.
– Det var jättebra med inledande eget arbete i digitala lektioner. Jag ägnade nästan två dagar åt de digitala lektionerna, berättar Magnus Aldrin.
– Dels tittar man ju på lektionerna, dels arbetar man med det som tas upp i dem och sedan kommer man till det fysiska kurstillfället, väl förberedd.
Rädd för att göra fel
– Kursdagen var väldigt bra. Det var lyxigt med flera kursledare, som alla var entusiasmerande personligheter. De manade oss att våga testa.
– Man sitter ju där med ett helt nytt verktyg och är litet rädd för att göra fel men de fick oss att lära nytt och upptäcka att vi faktiskt kunde och att det var så, förhållandevis, lätt att få till bra filmer, fortsätter han.
Foto- eller filmintresse viktigt
Enligt Magnus Aldrin behövs det inte så mycket förkunskaper för att gå kursen – men det är klart att det underlättar om man har ett foto- eller filmintresse med sig i bagaget.
– Det underlättar naturligtvis också om man har en plan för vad man vill uppnå med filmen, poängterar han.
Han tror att kursen passar alla som ska göra företagspresentationer, PR- eller rekryteringsfilmer. Själv gjorde han en ”osexig film om batteriladdare”, eftersom han i sin konsultroll har en kund som utvecklar vattentåliga batteriladdare.
– Vi hade gått och funderat på om vi skulle göra en film men visste inte riktigt hur, så det här var ett bra tillfälle att sätta igång, konstaterar han.
Värdefull konstruktiv feedback
Magnus Aldrin hade redan spelat in filmen när han kom till workshopen, medan de andra kursdeltagarna spelade in sina filmer på plats. Själv kunde han då ägna sig åt att redigera och klippa ner sin sex minuter långa film till under en minut, utan att tappa budskapet.
– Vid kursdagen slut fick vi titta på alla filmer och ge varandra konstruktiv feedback. Det var väldigt givande för oss alla, säger han.
Själv skulle han kunna tänka sig ytterligare en fysisk kursdag efter en tid, som frivilligt tillval.
– Det finns ju en miljard funktioner som man lär sig allt eftersom och det vore värdefullt att få en kursdag till för att fördjupa sina kunskaper.