Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

 

Björn Femtén fick 1982 uppdraget av Folkuniversitetet i Stockholm att starta utbildningar för företag. Man tyckte inte att kommersiella utbildningar skulle blandas ihop med de bidragsberättigade studiecirklarna som var Folkuniversitetets kärnverksamhet. Han fick i stort sett fria händer att utveckla verksamheten.

Björn Femtén

-  Den fortbildning som fanns i början av 80-talet vände sig mest till chefer i form av ledarskapsutbildningar. Jag valde att satsa på de stora målgrupperna som aldrig tidigare hade fått någon fortbildning, till exempel vaktmästare, receptionister och ekonomer på lite lägre nivå. Den allra första kursen som vi genomförde var ”Service och säkerhet i reception och kundmottagning”. (En kurs som fortfarande finns i vårt utbud). Därefter utvecklade vi kurser i skriftlig kommunikation och layout och efter det utökade vi vårt utbud ytterligare med kurser inom ledarskap, HR, inköp, sälj och bemötande och juridik.

År 2000 köpte Företagsuniversitetet Prima Vista, Postens utbildningsverksamhet i skriftlig kommunikation, och år 2004 utökade vi ytterligare verksamheten genom ett uppköp av Credit Forum med verksamheten UC Business School, kreditutbildningar för bank och finans. Det som nu heter Credma.

- Företagsuniversitetet höll i början till på Norrtullsgatan i Vasastan men 1989 när Globen-området byggdes flyttade vi till de fina lokalerna där vi hade vår verksamhet ända tills hösten 2021. Vi startade ett nära samarbete med Quality Hotel Globe där våra långväga kursdeltagare erbjöds övernattning till rabatterade priser och alla serverades lunch. Många tänker nog Globen när man säger Företagsuniversitetet, men sedan i höstas är det ju Posthuset som gäller.

Många tänker nog att Företagsuniversitetets framgång främst beror på de utbildningar av hög kvalitet och de fantastiska kursledare vi alltid har haft, men Björn menar att ännu viktigare var de arbetssätt och metoder man utvecklade för marknadsföring och försäljning.

- Det viktigaste har alltid varit att hitta och nå de som skulle gå våra kurser. Vi skapade register och administrativa system för att ”pinpointa” personer och befattningar för att kunna marknadsföra rätt kurs till rätt person. Att vi lyckades med det gav oss ett försprång i förhållande till våra konkurrenter. Men vi var också ganska ensamma om att ha ett så brett utbud till så många olika målgrupper.

- En annan framgångsfaktor har alltid varit det som är runt om kursen. När du kommer hem efter att ha gått en utbildning och får frågan om hur det var berättar du gärna om miljön, servicen och maten och det tog vi fasta på. Vi har alltid satsat mycket på att ge en positiv helhetsupplevelse. Allt runt omkring ska fungera utan problem så att kursledaren kan fokusera på sitt uppdrag. Det ska bjudas på gott fika, god lunch och ett trevligt och personligt bemötande.

Björn säger att man redan på hans tid handplockade kursledarna. De skulle inte bara kunna sitt ämne, utan gärna även vara lite ”sång och dans-män”. De var färgstarka personer som hade en förmåga att fungera som katalysatorer i klassrummet, att plocka upp den kunskap som deltagarna redan hade och få ”det att hända”.

Hur ser då Björn på sitt livsverk, som han med framgång utvecklade och ledde fram till 2006 då nuvarande vd Stefan Haglund tog över?

- Jag ser fortfarande marknadsföringen och säljet som de största utmaningarna. När jag slutade 2006 fanns inte sociala medier och den digitala resan hade bara börjat, men jag förstod att det skulle ske stora förändringar och att vi skulle behöva styra om hela vårt marknadsarbete. Men det överlät jag till min efterföljare.

-  Jag är stolt och glad över att Företagsuniversitetet fortfarande lever och blommar efter 40 år, trots alla de förändringar och utmaningar man mött under åren. När jag sitter här i Posthusets vackra lobby så tänker jag att det nog var så här jag tänkte mig verksamheten en gång i tiden.