Thomas Eklöf är HR-experten som specialiserat sig på digitalisering och numera ägnar stor del av sin tid åt att lära organisationer att använda AI på ett effektivt och säkert sätt.
Thomas har från och med i höst ett pass om AI i Produktchefsutbildningen och en föreläsning i HR-chefsutbildningen. Vi har talat med honom om hur AI kommer att påverka oss och specifikt produktchefsrollen och vad vi bör tänka på.
AI kommer att påverka oss mer än vad vi tror
- AI kommer att förändra rollen som produktchef, precis som det kommer att påverka och förändra de flesta yrkesroller, kanske mer än vi tror. Det mänskliga måste naturligtvis finnas kvar, men det kanske handlar mer om att övervaka och analysera det AI gör.
- AI kan i första hand spara tid och göra dig mer produktiv. Det kan bidra till att effektivisera processer och för att samla, tolka och analysera mer data vilket t.ex. kan ge oss en bättre bild av kundresan. Man kan numera inte bara göra kvantitativa analyser med hjälp av AI utan även kvalitativa och få mer nyanserade resultat.
- En av de stora fördelarna med AI i är också att vi i högre grad än förut kan personalisera och anpassa marknadsföringen på individnivå.
Hur ska man som produktchef hantera AI, kan du ge några råd?
- Man måste börja med sin egen roll, identifiera på vilket sätt AI kan hjälpa just mig i min roll, i mitt arbete. Hur kan jag använda AI för att bli mer effektiv och mer produktiv? Vilka AI-verktyg står till buds?
Vi talar också om vilka risker som finns. Thomas säger attdet första vi behöver göra är att vara ännu mer källkritiska. AI ”hallucinerar” dvs hittar på information på basis av det den har blivit tränad på. Ibland stämmer det och ibland inte och det kan vara svårt att se att det är fel när det låter trovärdigt. Vi behöver öka vår förståelse för hur det fungerar och vår riskmedvetenhet.
- Man kan också lära sig att känna igen, antingen på egen hand, eller med hjälp av just AI, vissa nyckelord och mönster som ofta används av AI och därför förstå att något är AI-genererat. EU AI Act kommer att påverka hur vi arbetar med AI på flera nivåer, mycket är dock utrymme för tolkningar så det ska bli spännande att följa hur lagen tillämpas.
AI i framtiden?
- Man brukar ju säga att AI aldrig kommer att bli sämre än det är idag.
- Vi kan bara teoretisera kring vad AI kommer att medföra i framtiden. Men i takt med att AI förbättrar sig själv kan vi få se en självförstärkande cykel av tillväxt i intelligens. AI kommer att integreras i våra verksamheter, precis som digitaliseringen nu är en självklar del av jobbet. Tekniken kommer att genomsyra alla typer av verksamheter och roller på olika sätt och olika mycket. Det är inte otroligt att det kan komma en backlash när man inser vikten av validering av ett mänskligt öga.
Det finns såklart risker
Idag finns vissa företag som förbjudit användande av AI av säkerhetsskäl och Italien införde under en tid ett förbud mot AI i hela landet. Men Thomas menar att de som inte omfamnar AI kommer att göra sig irrelevanta på marknaden. Vilka unga talanger vill jobba på ett företag där man inte får använda AI?
- Den största risken jag ser hos de flesta verksamheten är att de inte agerar. Att inte agera, är att agera.